27. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, atölyeleri öğrenciler için 100TL diğer katılımcılar için 200TL’dir.
Başvuru için Whatsapp Hattı: 0541 107 59 70 ve ankaratiyatrofest@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.
TÜREL EZİCİ DRAMATİK YAZARLIK ATÖLYESİ
« TİYATRO YAZIMINDA KADININ HİKAYESİ… »
Prof. Dr. Türel Ezici,
Yazar, Akademisyen, Tiyatro eleştirmeni
Tarih: 27 Kasım 2024, Çarşamba
(Saat 10:00-17:00)
Yer: TAKSAV Binası (Mithatpaşa cad. No:45 Kat:8 Kızılay Çankaya)
Maksimum katılımcı sayısı: 20
Prof. Dr. Türel Ezici’nin 27. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında yöneteceği atölye çalışmasında, oyun yazımı ile ilgilenen üniversite öğrencileriyle, sanat severlerle KADIN odaklı bir yazım sürecini birlikte deneyimleme ve atölye sonrası geri bildirimli uygulamalar yapma amaçlanıyor. Yazım sanatları olarak dramatik hikaye ve oyun, oyun yazarlığının tarihsel, kültürel, entelektüel arka planı, düşünsel, teknik ve estetik özellikleri, özgür ve özgün imajinasyon, KADIN konulu oyun yazımında yaratıcı süreçler ve uygulamalar alt başlıklarıyla yürütülecek atölye, genç oyun yazarlarının yetişmesine katkı sunmayı umuyor.
ERICA LETAILLEUR OYUNCULUK ATÖLYESİ
« İKİ KÜLTÜR ARASINDA… »
Türkiye’de Bir Oyuncunun Çağdaş Fransız Oyun Repertuvarından Bir Rolü Yorumlaması Üzerine…
Dr. Erica Letailleur
CTELA’da (UniversitéCôted’Azur) araştırmacı ortağı
La Réenchanterie (Antibes, Fransa) Sanat Yönetmeni
30 Kasım Cumartesi – 01 Aralık Pazar 2024 (2 gün)
Maksimum katılımcı sayısı: 16
(2. gün aynı katılımcılarla çalışma. Atölye bitiminde seyircilere gösteri sunumu ve söyleşi. )
« İKİ KÜLTÜR ARASINDA… »
Türkiye’de bir oyuncunun çağdaş Fransız oyun repertuvarından bir rolü yorumlaması üzerine…
Bu iki günlük atölye çalışması, bir oyuncunun farklı kültürler arasındaki ilişkiyi klişelerden ve egzotizmden uzaklaşarak, bir rolü özündeki gerçekliğiyle yapılandırıp, yorumlamasının olanaklarını incelemeyi amaçlar. Çalışma çağdaş Fransız repertuarından monologlar kullanılarak, temsiller, içsel eylemler ve fiziksel eylemler arasında ilerlerken rolün özünü keşfetmeye odaklanır.
Erica Letailleur, 10 yılı aşkın bir süre yönetmen Ali İhsan Kaleci ile oyuncu olarak ve daha sonra kendi tiyatro topluluğunda çalışmalarını sürdürmektedir. Halen Zeynep Kaçar’ın oyunlarında çevirmen olarak yaptığı çalışmalardan yola çıkarak «Varolmayan Ayşe’nin Muhteşem Maceraları’nda katılımcıları kolektif ve bireysel bir araştırma sürecini deneyimlemeye çağırmaktadır.
Kımız Bozkır ile Brecht Tiyatrosu
Kımız Bozkır
Oyuncu- Yönetmen
Süre:3 Saat
Katılımcı sayısı : 20 kişi
24 Kasım Pazar
Saat: 15.30
Yer: TAKSAV Binası (Mithatpaşa cad. No:45 Kat:8 Kızılay Çankaya)
Atölye Çalışmasında; Bertolt Brecht’in epik tiyatro ve sonrasında Epik-Diyalektik Tiyatro çalışmaları üzerinden: Brecht Tiyatrosu Ögeleri, uygulanışı ve Tiyatro tekniğinin günümüze yansımaları üzerine çalışılacaktır. Atölye uygulamalı olarak yapılacaktır.
Osman Uğur Mamuk ile
Oyunculukta Asal Gerçekler ve Sahne, Seyirci İlişkisi
Osman Uğur Mamuk/ Oyuncu- Yönetmen
Süre : 3 saat
Uygulamalı çalışma
Katılımcı Sayısı : 20
23 Kasım Cumartesi
Saat: 16.30
Yer: TAKSAV Binası (Mithatpaşa cad. No:45 Kat:8 Kızılay Çankaya)
1. Oyuncuların sahneden, seyirci ile kurduğu iletişim, anlaşılır olmanın oyundan yansıyan ögeleri
2. Performans- Göstermeci- Benzetmeci ya da katılımlı oyunlarda seyirci gerçeği üzerinden, sahneleme Atölyesi..
JASON HALE İLE VİOLA SPOLİN DOĞAÇLAMA ATÖLYESİ
Atölye Açıklaması:
Bu atölye çalışması katılımcılara Viola Spolin Doğaçlamasını tanıtacaktır. Spolin’in çalışması, oyuncular, yazarlar, yönetmenler ve eğitimciler için rekreasyonel oyunları, oyunculuk sorunlarını basit ve etkili bir şekilde çözen ve genel sosyal becerileri geliştiren doğaçlama tabanlı oyunculuk egzersizleriyle bütünleştiren çeşitliliği yüksek kültürlerarası bir eğitim sistemidir.
Bu son derece fiziksel çalışma, spontane ve odaklanmış oyun yoluyla grup bağlantısını besleyerek öğrencilerin ilgisini hemen çeker. Spolin’in çalışması duyusal hayal gücü egzersizleri, karakterizasyon, eş ve grup durumu çalışması, hikaye oluşturma ve spontane ve sezgisel öğrenme üzerine yoğunlaşıyor. Her yeni egzersiz, öğrencileri oyunculuk sanatı aracılığıyla kendileri hakkında kendi yaratıcı keşiflerini yaptıkları bir yolculuğa çıkarır.
Not: Öğrenciler bol giysiler giymeli ve güçlü hareketler ve oyun oynamak için uygun ayakkabılar giymelidir.
26 Kasım Salı
13:00-15:00 saatleri arasında
Mekan: MMO Eğitim ve Kültür Merkezi
(Selanik Cad. No:76 Kızılay)
Viola Spolin Hakkında:
20.yüzyıl Amerikan tiyatrosunun öncü isimlerinden biri olan Viola Spolin (7 Kasım 1906 – 22 Kasım 1994), oyuncuların tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi “şimdiki ana” odaklanmalarına ve doğaçlama yoluyla seçenekler yaratmalarına olanak sağlayan teknikler geliştirdi. “Tiyatro Oyunları” adını verdiği bu egzersizler, doğaçlama tiyatro yaratmayı mümkün kılan bir yönteme dönüştü. Spolin’in tiyatroya kazandırdığı bu teknikler, yayınladığı “Improvisation for the Theater” kitabında bir araya getirildi ve kitap “doğaçlama tiyatronun başucu kitabı” olarak kabul edildi. Spolin, doğaçlama tiyatronun “büyükannesi” olarak anılır ve Amerikan tiyatrosu, televizyonu ve sineması üzerinde derin etkiler bırakmıştır.
Spolin, 1950’lerin sonlarında, oğlu Paul Sills aracılığıyla Chicago’daki Second City’de doğaçlama tiyatroya yeni bir soluk getirdi. Sills, Second City’nin kurulmasını sağlayan Compass Players’ın kurucu yönetmeni olarak annesinin tekniklerinden yararlanarak hicivli ve sosyal içerikli doğaçlama gösteriler sundu. Second City’nin başarısı, doğaçlama tiyatronun geniş kitlelere ulaşmasını sağladı ve bu akımdan birçok oyuncu, yazar ve yönetmen yetişti.
Spolin’in oyun temelli eğitim yöntemi, bireylerin yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyordu. Büyük Buhran sırasında başlayan bu yaklaşımı, Works Progress Administration’da ve Jane Addams’ın Chicago’daki Hull House’unda verdiği derslerle şekillendi. 1963’te yayımlanan ve klasik bir kaynak haline gelen “Improvisation for the Theatre,” günümüzde doğaçlama tiyatro alanında halen en değerli rehberlerden biridir.
Jason Hale:
Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı, ABD’li oyuncu, yönetmen ve oyunculuk hocası Jason Hale, New York Üniversitesi, Stella Adler Studio of Acting, HB Studios ve The New Actors Workshop gibi önde gelen eğitim programlarında 25 yılı aşkın süreyle Amerikan metod oyunculuk ve doğaçlama dersleri verdi. Meksika, Polonya, Gürcistan, Ukrayna ve Çin’de oyunculuk atölyeleri yürüten ve Şanghay Tiyatro Akademisi’nde konuk hocalık yapan Hale, Viola Spolin doğaçlama tekniğindeki uzmanlığıyla Fulbright Uzmanlık ödülüne de layık görüldü.
Profesyonel oyuncuları ve oyunculuk öğrencilerini yönlendiren geniş bir oyun repertuarına sahip bir tiyatro yönetmeni olan Hale, Bilkent Tiyatrosu’nda öğrenci mezuniyet prodüksiyonlarını ve 2015, 2016 yıllarında BSO ile birlikte gerçekleştirilen Broadway Müzikalleri performanslarını yönetmiştir. Türkiye’de Sırça Kümes (Ankara DT, 2011), Aşk Aptalı (Tatbikat, 2017) ve Fareler ve İnsanlar (Adana DT, 2018), Toplu Hikayeler (Ankara DT, 2022) oyunlarının da rejisini üstlenen Hale’in 2023 yılında Gürcistan Sokhumi Devlet Tiyatrosu için yönettiği Geçen Yaz Birdenbire Tiflis’te ve 14. İstanbul Tiyatro Festivalinde sergilenmiştir.
Jason Hale, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü bünyesinde 8-14 yaş çocuklar için doğaçlama ve fiziksel temelli hafta sonu tiyatro eğitimi veren Bilkent Çocuklar için Tiyatro programının kurucusudur ve çağdaş Türk tiyatro oyunlarını sahneleyen Bilkent Uluslararası Laboratuvar Tiyatrosu’nun (BILT) kurucu sanat yönetmeni olarak görev yapmaktadır.