Bugün toplumların yaşam anlayışını oluşturan onların hangi kültürel kalıplar içerisinde yaşayacağını ve nasıl hareket edeceklerini belirleyen şey, içselleştirebildikleri kültürleridir. Sanat, bu kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur.
Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yoluyla ulaşmaktadır. Şenlikler, festivaller yüzyıllardır toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getiren yaşam, içtenlik ve dayanışma alanları olmuştur. Bu açıdan bakıldığında festivaller her bakımdan toplumun gençleşmesi, yeniden canlanması ve olağan yaşam içinde pek yaşamaya alışkın olmadığımız coşku ve dayanışma duygularını harekete geçirebilecek gücün kaynağı olmuştur.
Her türden kültürel ve sanatsal etkinliğin bir arada ve iç içe yaşandığı, herkesin kaygısızca katılıp izleyebildiği, hayatın kendisinin yaşandığı, yaratıcı üretici özelliklerin geliştirildiği festivaller gerek ulusal gerekse uluslararası toplumsal ilişkiler açısından büyük önem taşmaktadır. Toplumlarla sanat arasındaki bağın kopukluğu çağdaş bir dünyaya yönelik beklentileri boşa çıkarıcı gelişmelerin önünü kapamakta, yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir. Bu kopukluğun yaşanmaması için ise özellikle sivil toplum kurumlarının sanata destek vermeleri, bu tür organizasyonları desteklemeleri gerekmektedir.
Uluslararası düzeyde yapılan festival, dünyanın birçok ülkesinden katılan tiyatro topluluklarının yanı sıra ülkemizden de her yıl üniversite topluluklarından, özel tiyatrolara, şehir tiyatrolarından, amatör tiyatrolara tiyatronun tüm renklerinden oluşan bir katılım sağlanmaktadır.
Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, tiyatro severler ve tiyatro grupları tarafından her yılın Kasım ayında beklenir duruma gelmiştir. Festival kapsamında “Sosyal Sorumluluk Projesi” ile daha önce tiyatroya hiç
gitmemiş bireyleri tiyatro ile tanıştırdık.
1996 yılından bu yana özel ve amatör tiyatro topluluklarının oyunlarını sahnelere taşımak, kucak dolusu emekle hazırlanan oyunlarla seyirci arasında köprü olabilmek amacıyla başlayan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali (iki yıl Covid-19 nedeniyle verilen zorunlu ara dışında) 26 yıldır kesintisiz olarak sürüyor.
Bu başarıda katkısı olan tüm kurum, kişi ve sanatseverlere teşekkür ederiz.
İyi ki varsınız.
………………………………………………………………………..
Why Theatre Festival?
Today, what constitutes the understanding of life of societies and determines in which cultural patterns they will live and how they will act is the culture they can internalise. Art is an important asset that contributes to this culture and directs the individual and society towards a contemporary world.
New understandings and contemporary ideas reach the society in the most powerful and permanent way through art. Festivals have been areas of life, sincerity and solidarity that bring together various segments of society for centuries. From this point of view, festivals have been a source of rejuvenation and revitalisation of the society in all respects and a source of power that can mobilise the feelings of enthusiasm and solidarity that we are not used to experiencing in ordinary life.
Festivals, where all kinds of cultural and artistic activities are experienced together and intertwined, where everyone can participate and watch them carefree, where life itself is lived, where creative productive qualities are developed, are of great importance in terms of both national and international social relations. The disconnection between societies and art prevents developments that frustrate expectations for a modern world and hinders the development of creative and free thinking. In order to prevent this disconnect, especially non-governmental organisations should support the arts and support such organisations.
The festival, which is held at the international level, is attended by theatre groups from many countries of the world, as well as from our country every year, from university groups, private theatres, city theatres, amateur theatres, and all colours of theatre.
International Ankara Theatre Festival has become expected by theatre lovers and theatre groups in November every year. Within the scope of the festival, with the ‘Social Responsibility Project’
We introduced theatre to individuals who have never been to Ankara.
Since 1996, the International Ankara Theatre Festival, which started with the aim of bringing the plays of private and amateur theatre groups to the stages and being a bridge between the audience and the plays prepared with a lot of effort, has been continuing uninterruptedly for 26 years (except for the compulsory break due to Covid-19 for two years).
We would like to thank all institutions, individuals and art lovers who have contributed to this success.